Mikrobryggerierne skyder op

Specialøl har i mange år haft sin egen niche i Danmark. Desværre var der ikke tilstrækkelig med økonomi hos de mange små bryghuse, der var leveringsdygtige i specialøl, og mange af dem var nødt til at lukke ned for produktionen og dreje nøglen om.

Inden for de sidste 20-30 år er det dog igen blevet en populær aktivitet i Danmark. Der er både kommet mange nye bryggerier, der udelukkende fokuserer produktionen på specialøl, men også allerede eksisterende bryghuse har taget udfordringen med at brygge specialøl op, og kvaliteten af de produkter, som bliver leveret fra de danske bryggerier, er ikke til at tage fejl af, da der er tale om øl i den absolutte verdensklasse.

Refsvindinge bryggeri er et lille bryghus, som er beliggende på Østfyn, og som har virket siden 1885. De første hundrede år bryggede man udelukkende hvidtøl, indtil man tog udfordringen op og begyndte at brygge pilsnere i 1986 og senere ale og stout. Særligt to øl skiller sig ud fra mængden, hvilket er Mors Stout og Ale No. 16. Sidstnævnte blev udviklet i 1997 og kunne samme år lade sig kåre som Danmarks bedste øl, men også på internationalt plan vandt den stor hæder og blev kåret til den tredjebedste på verdensplan.

En anden fynsk succes er fra Midtfyns Bryghus, der ligger i Årslev syd for Odense. Her arbejdes der altid innovativt med nye ideer, og en af de modigste idéer er samMidtfyns Breweryarbejdet med Chili Klaus, der har resulteret i øllen Chili Klaus Ghost, som ifølge etiketten har en vindstyrke på 7. Der er således tale om en ret stærk øl, men det er også en af de absolut stærkeste chilier i verden, som er involveret i bryggen. Med en alkoholprocent på 9,2 % er den ganske stærkt, men det er, når eftersmagen sætter ind, at man kan begynde at mærke lidt sved på panden. Derfor er der mange, som mener, at indtagelse af denne øl, er en moderne form for manddomsprøve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *