Der er ingen, som med 100 procent sikkerhed kan sige, hvornår den første øl blev brygget. Alene i Danmark har man fundet beviser for øllets eksistens, som strækker sig helt tilbage til den yngre stenalder, hvilket vil sige næsten 4000 år tilbage i tiden. Det ældste bevis stammer faktisk fra Egtvedpigens grav, hvor man fandt spor efter hvedeøl i en krukke, som blev begravet sammen med pigen. Hun menes at være lagt i jorden omkring 1370 før Kristus, hvilket betyder, at øllet er kommet meget senere til Danmark. Nogle af de ældste spor stammer fra omkring 9000 år før Kristus. Dog er der nogle historikere, som mener, at man muligvis skal lægge yderligere 1000 år til historien, da dette er omkring det tidspunkt, hvor egypterne begyndte at dyrke deres jord. Det menes derfor at være muligt, at man allerede dengang har høstet humle og brugt til at brygge øl med.

Hvor øllet i dag er flydende og velsmagende, blev det oprindeligt brygget i er grødagtig form, og det var nødvendigt at drikke det med sugerør, da der var enormt meget bundfald. Den udfordring er man heldigvis længe kommet over og med dagens teknologiske midler til rådighed i brygningsprocessen, er det hele næsten automatiseret, og det hører sig sjældenhederne til, hvis man er uheldig nok til at åbne en flaske øl og finde bundfald.

I takt med at opskrifterne på bryggene blev udviklet igennem årene og nye ingredienser blev tilføjet, er der kommet flere og flere forskellige typer af øl til. Nogle har overlevet og kan købes i supermarkederne i dag, mens andre aldrig blev den helt store succes. Lager, pilsner, porter, dortmunder, brown ale, stout, hvidtøl og münchener er blot nogle af de mange forskellige varianter, der er bredt tilgængelige på det internationale marked. Der og dog ikke alle mærker, man kan købe over det hele. For eksempel ses en Odense Pilsner sjældent uden for de danske grænser.