De gyldne belgiske dråber

I Belgien har man talent for meget mere end bare at lave lækre vafler og blød, dejlig chokolade. Belgierne er ikke bare dygtige, men ligefrem eksperter i at være leveringsdygtige til nogen af verdens bedste øl.

I den milde pilsnerafdeling går turen først til Leuven, hvor Stella Artois stammer fra. Artois bryggerierne hæStella Artoisldte første gang denne øl på flaske i 1926, og siden er den blevet utrolig populær, og fås stort set over det meste af Europa. Som typen antyder, er denne pilsner forholdsvis let og har derfor ikke mange særlige kendetegn, men belgierne har ganske enkelt blot gjort det, at det lærte
at brygge den til perfektion. Så selvom den står på nogenlunde lige fod med en Grøn Tuborg, er der mange, som hælder mod den belgiske fabrikants produkt, da den er brygget til perfektion.

Næste stop på turen går til det sydlige Belgien, hvor man i Vallonien finder Namur provinsen, hvor klosteret Notre Dame de Leffe blev grundlagt helt tilbage i 1152. Forholdene for at brygge øl var helt ideelle, da klosteret lå snert op og ned af Maas floden. Klosteret har flere gange været udsat for store ødelæggelser, først ved oversvømmelser i 1460, og blot 6 år senere brændte stort set alt inventaret. Under den franske revolution i 1794 blev klosteret forladt, og bryggeriet blev ødelagt. Dette skulle dog heldigvis vise sig, ikke at være enden for Leffe mærket, som i dag, nøjagtigt som med Stella Artois, bliver brygget af InBev Belgien, der er den del af Anheuser-Busch InBev koncernen.

Til slut skal der nævnes Chimay, som ligesom Leffe stammer fra det sydlige Belgien. Denne fås blandt andet i 2 versioner af RødTop og BlåTop på henholdsvis 7 og 9 procent, og netop disse øl, der er rige på både frugter og krydderier, anses af mange som værende nogle af de absolut bedste på verdensplan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *