Carlsberg og udviklingen

Da Jacob Christian Jacobsen i 1847 grundlagde Carlsberg, havde han nok næppe forestillet sig, at firmaet over 175 år senere havde vokset sig til en af de største koncerner i hele verden. Virksomheden med de nok så berømte elefanter i porten, som fungerede som den oprindelige indgang til Ny Carlsberg, er i 2016 blandt de fire største virksomheder på verdensplan, når det kommer til produktion og markedsandele.

Carlsberg har i dag en kæmpe andel på de fleste europæiske markeder og er endda også et meget anerkendt ølmærke i flere asiatiske lande. Ikke kun i Danmark, men også i både Schweiz og Frankrig sidder Carlsberg på størstedelen af markedet. På verdensplan er firmaet repræsenteret i ikke mindre end 140 forskellige lande, heraf findes der produktion i 35 af dem.

Da Jacob Christian, eller J.C., ragede uklar mNy Carlsberged sin søn Carl om kvaliteten på øllet, valgte sidstnævnte at starte sit eget bryggeri i 1871 og valgte lidt utraditionelt at kalde det Ny Carlsberg. Navnet var dog en smule passende alligevel, da de to bryggerier lå klods op og ned af hinanden i Valby. Forholdet var så trængt mellem far og søn, at stridighederne var medvirkende til, at de to bryggerier først blev sammenlagt i 1906, næsten 20 år efter J.C. var død. Carl Jacobsen fortsatte som direktør for bryggeriet frem til sin død i 1914, hvor Poul Poulsen blev indsat som administrerende direktør. Dette skulle vise sig at være sidste gang, at en Jacobsen stod i spidsen for bryggeriet med den lange historie.

I 2008 blev der for sidste gang tappet i Valby, da man valgte at samle hele den danske produktion i Fredericia, og derfor er størstedelen af aktiverne i København udelukkende administration. Dog er der fortsat gang i Husbryggeriet Jacobsen, som ligger ved siden af besøgscenteret. Siden 2005 har produktionen kørt med stor fokus på specialøl af allerhøjeste kvalitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *